“24 Haziran’da hangi oylar geçerli, hangileri geçersiz sayılacak?” Testi Hazırlandı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, 24 Haziran erken seçimi için oy pusulasını tanıtmak ve seçmelerin bilgisini ölçmek üzere bir test hazırladı.

“Seçim testi ayağınıza geldi! 5 dakikada yapılır, hemen sonuç verilir” başlığıyla duyurulan testte seçmenler “24 Haziran seçim pusulasında mühür nereye basılacak?, İttifaklarda mührün nereye basılacağı nasıl anlaşılacak?, İttifak kısmında mühür taşarsa oylar kime sayılacak?, Hangi oylar geçersiz sayılacak?” sorularına cevap bulabilecek.

Birkaç dakika süren testte seçmenler;

-24 Haziran seçimlerinde kaç pusula olacak?

-Resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

-Milletvekili seçiminde ittifakın oyları, ittifaktaki partilere, partilerin kendi oylarının oranında dağıtılır. Buna göre resimdeki örnekte verilen pusulada saadet partisinin toplam oyu ne olacaktır? sorularını yanıtlayacak.

Testi çözmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Testin sonuçları şu şekilde:

Soru 1-) 24 Haziran seçimlerinde kaç pusula olacak?

Cevap: 2

Soru 2-) Resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçerlidir ve HDP’nin hanesine yazılmıştır.

Soru 3-) Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Oy geçerlidir ve millet ittifakının ittifak oyu hanesine yazılmıştır.

Soru 4-) Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçerlidir. Basılan mühür adaya ayrılan bölümden taşabilir ancak diğer adayın kutucuğuna geçmemeli.

Soru 5-) Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçersizdir. Yasaya göre ittifak, parti ya da aday alanlarının içinde olmayan tekrarlayan mühür oyu geçersiz kılar.

Soru 6-) Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Oy geçerlidir ve Millet İttifakının İYİ Parti oyu hanesine yazılmıştır.

Soru 7-) Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Oy geçerlidir ve Millet İttifakının CHP oyu hanesine yazılmıştır. İttifak adının olduğu bölge ile birlikte ilgili partinin alanına vurulan mühür, ittifak adına ilgili partinin hesabına yazılacak.

Soru 😎 Yukarıdaki resimde gördüğünüz oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçersizdir. Basılan mühür adaya ayrılan bölümden taşabilir ancak diğer adayın kutucuğuna geçmemeli.

Soru 9-) Yukarıdaki resimde oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçerlidir ve Cumhur İttifakının AKP oyu hanesine yazılmıştır.

Soru 10-) Yukarıdaki resimde oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçersizdir. Yasaya göre oy pusulasında mühür dışında hiçbir yazı, ibare ya da parmak izi yer alamaz.

Soru 11-) Yukarıdaki resimde oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçerlidir. Diğer aday, parti ya da ittifak alanına taşmamak kaydıyla birden çok mühür basılabilir.

Soru 12-) Yukarıdaki resimde oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçersizdir. Birden fazla aday, parti ya da ittifaka mühür basılması oyu geçersiz kılar.

Soru 13-) Yukarıdaki resimde oy pusulasındaki oy geçerli midir?

Cevap: Geçersizdir. Yasaya göre oy pusulasında mühür dışında hiçbir yazı, ibare ya da parmak izi yer alamaz.

Soru 14-) Milletvekili seçiminde ittifakın oyları, ittifaktaki partilere, partilerin kendi oylarının oranında dağıtılır. Buna göre yukarıdaki resimde örnekte verilen pusulada saadet partisinin toplam oyu ne olacaktır?

Cevap: 12 bin

24 Haziran seçimlerinin takvimi ise şöyle:

 

7 Haziran             Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak

14 Haziran          Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak

17 Haziran          Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmene dağıtımı tamamlanacak

19 Haziran          Yurt dışı oy verme işlemi sona eriyor

23 Haziran          Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek

24 Haziran          Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 8 Temmuz 2018 Pazar günü ikinci oylama yapılacak.

İkinci oylama propaganda dönemi 25 Haziran’da başlayacak.

Yurt dışında oy verme işlemi 30 Haziran’da başlayacak, 4 Temmuz’da sona erecek.

Seçim propaganda dönemi 7 Temmuz saat 18.00’de sona erecek.

Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları 9 Temmuz’da, kesin sonuçları ise 12 Temmuz’da ilan edilecek.

Yorumlar

yorumlar

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.