Hayvan Hakları Aktivistleri tarafından, Brezilya Büyükelçiliği önünde protesto

Hayvan Hakları Aktivistleri tarafından dün Brezilya Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapılarak ölüm gemisi nada protesto edildi. Gazeteci, yazar ve hayvan hakları aktivisti Zülal Kalkandelen’nin kapsamlı araştırma yazısı Ölüm Gemileri , Dağ Medya’da yer almış , hayvanların ciddi derecede nasıl kötü koşullarla Türkiye’ye getirildiklerini ortaya çıkarmıştı.

Kamuoyuna taşınan olayda, canlı hayvan ticaretinin ucuz et politikaları ile insan sağlığını nasıl etkilediği , hayvanların dışkıları ile ciddi sağlıksız koşullarda yolculuk yapmaya zorlandıkları  belgelenerek, ortaya konuldu.

Bir grup hayvan hakları aktivisti bu durumu protesto etmek için dün İstanbul’da bulunan Brezilya Büyük Büyükelçiliği önündeydi. Aktivistler ölüm gemisi Nada, hayvanlar bizim kölemiz değil, hayvanlara özgürlük, tüm türlere özgürlük diyerek pankart açıp, basın açıklaması yaparak protestolarını sonlandırdılar.

Hayvan hakları aktivistlerinin basın açıklaması şöyle:

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İneklere limanda bekletildikleri sürece daha fazla dışkılamaması için su ve yem verilmemiştir. Kıtalar arası bu yolculukta sağlıksız bir ortamda bulunan ineklerin bir kısmı yolda ölmektedir. Ölüm gemisi Brezilya’dan yola çıkmadan önce limandan yayılan ağır dışkı kokusu nedeniyle ve hayvan hakları aktivistlerinin çabaları sayesinde gemide kontroller yapılmıştır. Mahkeme geminin yola çıkmaya uygun olmadığına karar vermiştir. Brezilya’da satışı gerçekleştirilen Minerva Foods şirketi çevreyi kirletmekten, uygunsuz şartlarda hayvanları taşımaktan defalarca para cezası almıştır. Bilim insanlarının verdiği raporlara rağmen çeşitli politik ve ekonomik baskılarla mahkeme kararı bir günde değiştirilmiştir.”

Geminin Mersin Limanı’na 21 Şubat’ta yanaşacağını belirten grup, hayvan ticaretini gerçekleştiren şirketlerle Brezilya ve Türkiye hükümetlerine, “Hayvan ticaretini derhal durdurun. Hayvanlar mal köle veya makine değildir” diye seslendi.

Eylem, Ankara, İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı olarak yapıldı.

yorumlar

Yazar Hakkında